Wat is de oorzaak van een huilbaby?

 

Als je kindje veel huilt is dat voor je kindje ontzettend sneu en heftig, maar daarnaast ook voor jou als ouder. Het heeft ontzettend veel impact als je kindje ontroostbaar is. Vooral als je niet goed weet waar de oorzaak ligt. Met frustratie en stress tot gevolg. 

Emoties en huilbaby’s

Baby’s huilen vaak met een reden. Soms wordt daarvoor een lichamelijke oorzaak gevonden, maar soms ook niet. Als er geen aanwijsbare reden is, ligt er vaak een emotionele reden aan ten grondslag.  Maar hoe kom je er nou achter wat er met je kindje aan de hand is en wat de reden is van het (vele) huilen?

Kindjes kunnen in de buik geen emoties van moeder en zichzelf onderscheiden. Ze kunnen ook nog niet rationeel denken. Als de moeder stress of angst ervaart is dat wat de baby ook voelt. Denk aan het overlijden van een dierbare, financiële stress of angst voor de bevalling. En alles wat de baby voelt, betrekt ze op zichzelf als een eigen emotie. En dit wordt opgeslagen als blijvende herinnering.

Wat doe je tegen een huilbaby?

Allereerst. Het belangrijkste: als moeder is dit niets om je schuldig over te voelen, want emoties horen nu eenmaal bij het leven. Maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn. De baby wil zelf ook iets communiceren met het huilen.

Ook de geboorte zelf is van grote invloed op hoe een baby in het leven staat. Dit kan zo bepalend zijn, dat een baby hier last van kan hebben. Denk aan directe scheiding van moeder en kind na de geboorte. Een baby kan niet bedenken dat en wanneer mama weer terug komt, nadat het net uit de veilige baarmoeder komt. Dit is een heftige emotie die de baby op dat moment ervaart. Mama is letterlijk kwijt.

Bij ieder volgend afscheidsmoment tussen moeder en kind, bijvoorbeeld bij de kinderopvang, gaat een kind terug naar die imprint na de geboorte en voelt het eigenlijk weer hetzelfde, wat oorzaak kan zijn van het huilgedrag of heftige emoties. Dit zijn hele angstige gevoelens. Dus een afscheid voor even kan voor een kindje weer gevoelens oproepen van het eerder ontstane trauma.

Wat doet een huilbaby met ouders?

Uiteindelijk kan het voor jou als ouder onverklaarbaar gedrag zijn waarom je kindje zo verdrietig is en sta je er wellicht niet bij stil dat het naar de geboorte te herleiden is. Het heeft veel impact op jou als ouder. Maar het betekent absoluut niet dat je het niet goed doet. Het kan leiden tot de volgende effecten: 

Verhoogde stress: dit kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en gevoelens van hulpeloosheid

Fysieke uitputting: het kan ervoor zorgen dat jij slecht slaapt en minder tijd hebt om te rusten en te herstellen. Dit kan leiden tot fysieke uitputting en ertoe leiden dat je minder in staat bent om je dagelijkse taken te doen.

Emotionele impact: je kunt frustratie voelen, maar ook verdriet of onzekerheid, omdat je niet weet hoe je je baby kunt kalmeren en troosten.

Sociale isolatie: je kunt beperkt worden in sociale activiteiten, doordat je je terugtrekt uit sociale situaties. Je kunt je mogelijk ongemakkelijk voelen met het huilen van je baby in het openbaar of omdat je te uitgeput bent om deel te nemen aan sociale activiteiten.

Partnerschapsstress: de stress en vermoeidheid veroorzaakt door je huilbaby kan je relatie onder druk zetten. Er kunnen conflicten ontstaan over wie voor de baby zorgt of gebrek aan tijd en energie voor elkaar.

Wees je bewust van de impact van een huilbaby en zoek steun als je er niet uit komt. 

Wat heeft een huilbaby voor gevolgen op latere leeftijd?

Een huilbaby wil graag iets kenbaar maken. Lichamelijke pijn kan een oorzaak zijn. Maar soms wordt lichamelijke pijn op medisch vlak uitgesloten en wordt het ‘onverklaarbaar’. Onverklaar is het eigenlijk nooit. Er wordt dan verder niet gekeken naar emotionele oorzaken die onderliggend kunnen zijn. 

De periode van zwangerschap en geboorte vormen een imprint voor de rest van het leven. Het vormt jou tot wie je bent. Veel stress, een moeizame geboorte, een heftige geboorte (bijv. geboren met de vacuümpomp, een keizersnede of vastzitten in het geboortekanaal) hebben veel impact. Een bevalling zoals deze door jou als moeder ervaren is, kan door een baby heel anders ervaren worden.

Maar deze imprints, gebeurtenissen en emoties kunnen geheeld worden, zodat je daar geen last meer van hoeft te hebben.

Door te werken met methodieken die werken met de kracht van het onderbewustzijn, kunnen alle emoties op een zachte en vriendelijke manier verwerkt worden. Het probleem wordt bij de kern aangepakt, zodat het gedrag verandert en ook bijvoorbeeld het huilen verdwijnt of sterk vermindert en er weer rust komt in het gezin.

Het is goed om je kindje altijd op een positieve manier te benaderen. Je kindje heeft ergens last van, anders huilt het niet zo veel. Je kindje wil iets communiceren. Daarom is het altijd belangrijk om begripvol en empatisch te reageren. Dit bevordert de hechting.

Wil je meer lezen over hechting. Download mijn gratis e-book met tips voor hechting. 

Je kunt het e-book via deze pagina aanvragen.