Wat ligt ten grondslag aan een huilbaby?

 

Als je kindje veel huilt is dat voor je kindje ontzettend sneu en heftig, maar daarnaast ook voor jou als ouder. Het heeft ontzettend veel impact als je kindje ontroostbaar is. Vooral als je niet goed weet waar de oorzaak ligt. Met frustratie en stress tot gevolg. 

Emoties en huilbaby’s

Baby’s huilen vaak met een reden. Soms wordt daarvoor een lichamelijke oorzaak gevonden, maar soms ook niet. Als er geen aanwijsbare reden is, ligt er vaak een emotionele reden aan ten grondslag.  Maar hoe kom je er nou achter wat er met je kindje aan de hand is en wat de reden is van het (vele) huilen?

Kindjes kunnen in de buik geen emoties van moeder en zichzelf onderscheiden. Ze kunnen ook nog niet rationeel denken. Als de moeder stress of angst ervaart is dat wat de baby ook voelt. Denk aan het overlijden van een dierbare, financiële stress of angst voor de bevalling. En alles wat de baby voelt, betrekt ze op zichzelf als een eigen emotie. En dit wordt opgeslagen als blijvende herinnering.

Als moeder is dit niets om je schuldig over te voelen, want emoties horen nu eenmaal bij het leven. Maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn.

Ook de geboorte zelf is van grote invloed op hoe een baby in het leven staat. Dit kan zo bepalend zijn, dat een baby hier last van kan hebben. Denk aan directe scheiding van moeder en kind na de geboorte. Een baby kan niet bedenken dat en wanneer mama weer terug komt, nadat het net uit de veilige baarmoeder komt. Dit is een heftige emotie die de baby op dat moment ervaart. Mama is letterlijk kwijt.

Bij ieder volgend afscheidsmoment tussen moeder en kind, bijvoorbeeld bij de kinderopvang, gaat een kind terug naar die imprint na de geboorte en voelt het eigenlijk weer hetzelfde, wat oorzaak kan zijn van het huilgedrag of heftige emoties. Dit zijn hele angstige gevoelens. Dus een afscheid voor even kan voor een kindje weer gevoelens oproepen van het eerder ontstane trauma.

Uiteindelijk kan het voor jou als ouder onverklaarbaar gedrag zijn waarom je kindje zo verdrietig is en sta je er wellicht niet bij stil dat het naar de geboorte te herleiden is.

Maar deze imprints, gebeurtenissen en emoties kunnen geheeld worden, zodat je daar geen last meer van hoeft te hebben.

Door te werken met methodieken die werken met de kracht van het onderbewustzijn, kunnen alle emoties op een zachte en vriendelijke manier verwerkt worden. Het probleem wordt bij de kern aangepakt, zodat het gedrag verandert en ook bijvoorbeeld het huilen verdwijnt of sterk vermindert en er weer rust komt in het gezin.