Stel je eens voor… je ligt te slapen en opeens word je heftig wakker geschud. Snel, je moet opstaan want je hebt je verslapen. Je schrikt je natuurlijk kapot. Je bent nog helemaal slaperig en weet niet wat je overkomt. Je bent verward en geschrokken en ondanks dat je snel wilt zijn, moet je even rustig acclimatiseren en bijkomen.

Dit is te vergelijken met een baby die veilig bij haar mama in de buik zit en opeens trekt de baarmoeder samen. Maar dan is deze situatie misschien wel 100x heftiger dan het verhaal hierboven. Dit is een hele heftige gebeurtenis voor een baby. De baby schrikt zich kapot.

Dit is wat er gebeurt als een geboorte wordt ingeleid. Door de synthetische oxytocine verliest de moeder de controle over haar lijf en raakt uit contact met haar baby. Dit komt onder andere doordat de moeder geen natuurlijke pijnstillers meer aanmaakt, maar het wordt kunstmatig aangemaakt. De moeder houdt zich alleen nog bezig met haar pijn en de intense weeën die door de inleiding veroorzaakt worden. Want bij een inleiding zijn de weeën en de intensiteit vele malen heftiger dan bij een natuurlijke opbouw.

Je kunt je voorstellen dat dit voor een baby, die al die maanden rustig en veilig bij mama in de buik zat, zeer beangstigend en eenzaam voelt. De baby heeft al die tijd in verbinding gestaan met mama en raakt nu het contact kwijt. De baby wilde dit belangrijke moment graag samen doen met mama. Dit is voor moeder en baby een heftig begin.

Gevolg van een inleiding is ook dat de synthetische oxytocine veel onrust achterlaat in het lichaam van de baby. En dit is soms nog jaren later merkbaar. Het lijf is dan vaak gespannen. Het kind is mogelijk snel overprikkeld en heeft moeite met rust vinden, is ongeduldig en onrustig en heeft moeite met slapen. Door de toediening van synthetische oxytocine stagneert de aanmaak van natuurlijke oxytocine en dat kan ervoor zorgen dat het hechtingsmoment tussen moeder en baby na de geboorte verstoord wordt. Natuurlijke oxytocine speelt een hele belangrijke rol voor die eerste hechtingsmomenten. Zelfs jaren later kunnen deze klachten nog merkbaar zijn.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en dient ook als natuurlijke pijnstilling die aangemaakt wordt tijdens de bevalling.

Waar zorgt natuurlijke oxytocine voor:

  • Het ontstaan van moedergevoelens
  • Het zorgt ervoor dat de borstvoeding goed op gang komt
  • Het zorgt voor de drang dat moeder haar baby constant bij zich wil houden
  • Het zorgt ervoor dat de moeder als een leeuwin over haar baby’tje wil waken

Als deze momenten verstoord zijn, kan dit voor de moeder zorgen voor een vreemd gevoel. Een gevoel dat ze de verbinding mist. En dit kan bij de baby leiden tot een gevoel van niet helemaal veilig en vertrouwd zijn bij de moeder.

Mogelijk ontstaan er gevoelens van schaamte bij de moeder, wanneer zij dit voelt. Met als gevolg dat moeder besluit niets te zeggen en haar gevoelens weg te drukken. Dit maakt het probleem juist erger.

Wat kan helpen?

Je geboorteverhaal uitspreken en doornemen met je baby of kind. Of als jij zelf al volwassen bent en je hierin herkent, aan de slag gaan met je eigen geboorteverhaal. Ook als jij niet weet of niet meer na kunt vragen hoe jij geboren bent en je wel in deze punten herkent, is de kans heel groot dat je met een inleiding geboren bent.

Een kind dat is ingeleid wil het graag op zijn eigen tempo doen. Wat niet helpend is zijn opmerkingen als: “Schiet nou eens op, ik heb je al 3x gevraagd om je jas aan te doen.” “Jongens, we komen te laat, opschieten!”

Door deze opmerkingen blokkeert een ingeleid kind en werkt juist niet mee. Geef je kind de mogelijkheid het op zijn eigen tempo te doen. Bijvoorbeeld: “Ik wil over 10 minuten gaan, zorg je ervoor dat je dan je jas aan hebt.” Of geef het een taak voor die dag en laat het zelf bepalen wanneer hij dat doet.

Vanuit de geboortepsychologie kan ik met jou samen aan de slag om jouw proces in kaart te brengen en te helen.

Wil jij graag met jouw eigen geboorteverhaal aan de slag gaan of met die van je kind. Dat kan door samen met jouw geboorte aan de slag te gaan aan de hand van foto’s, vragenlijsten en jouw kwaliteiten. Een sessie Geboorte In Kaart kan voor iedereen, voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.

NU TIJDELIJK INTRODUCTIEAANBOD MET MEER DAN 50% KORTING!

Neem vrijblijvend contact met me op als je meer wilt weten.