Bewust zwanger zijn is een mindset waarbij je bewust en actief bezig bent met je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Dit houdt in dat je niet alleen fysiek voor jezelf en je baby zorgt, maar ook emotioneel en mentaal.

Bewust zwanger zijn gaat bijvoorbeeld over het maken van gezonde keuzes op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en slaap, maar ook over het creëren van een ontspannen en veilige omgeving voor jou en je baby. Het gaat ook over het in contact komen met jezelf en je baby, bijvoorbeeld door middel van meditatie of mindfulness-oefeningen. En bewust contact te maken met je kindje, door bijvoorbeeld tegen je kindje te praten, muziek aan te zetten of contact te maken via je buik.

Daarnaast houdt bewust zwanger zijn ook in dat je openstaat voor verandering en nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld door dingen te helen die jij eerder in je leven hebt meegemaakt, zodat je emoties en trauma’s vanuit eerdere generaties niet doorgeeft. Waarom je dat zou doen? Zodat je kindje deze niet gaat meedragen.

Jouw eicel is namelijk al ontstaan bij je oma in de buik. Dus die emoties worden, vaak zonder dat we daar bij stil staan, overgedragen van generatie op generatie. Heel deze voorafgaand van je zwangerschap!

Bewust zwanger zijn kan helpen om een gezonde en positieve zwangerschap te hebben en om beter voorbereid te zijn op het moederschap. Het kan ook bijdragen aan een sterke band tussen jou en je baby en een betere start van jullie relatie. Bewust zwanger zijn heeft dus niet alleen te maken met je fysieke situatie, maar ook je emotionele situatie is van groot belang.

Verder zijn de volgende dingen van belang:

  1. Het volgen van een gezond dieet: als bewuste zwangere vrouw is het belangrijk gevarieerd te eten, met veel groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Het vermijden van alcohol, cafeïne en ongezonde voedingsmiddelen kan ook een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet.
  2. Het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging: Beweging kan helpen om energie te geven en stress te verminderen tijdens de zwangerschap. Als zwangere vrouw kun je lichte tot matige lichaamsbeweging doen, zoals wandelen, yoga, zwemmen of fietsen.
  3. Het beheersen van stress: stress kan een negatieve invloed hebben op zowel jou als moeder als op je baby. Richt je op het vinden van manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ontspanningsoefeningen of een massage.
  4. Het ontwikkelen van een geboorteplan: een geboorteplan kan een belangrijk onderdeel zijn van het bewust zwanger zijn. Hierbij kun je vastleggen waar je wilt bevallen, wie er bij de bevalling aanwezig moet zijn, wat je wel en niet wenst en wat je wilt weten voordat er over wordt gegaan tot medische handelingen. 
  5. Het zoeken naar steun: je zwangerschap kan een emotioneel uitdagende tijd zijn en het is belangrijk om de juiste steun te hebben. Wie kan jou tot steun zijn? Familie, vrienden, een verloskundige, een doula of een therapeut.
  6. Het creëren van een positieve sfeer: creëer een positieve omgeving om de ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Neem de tijd om te ontspannen, je positieve gedachten verder te ontwikkelen en maak contact met je baby.