Hechting begint niet pas als je kindje geboren is. Dat begint al veel eerder. In dit blog beschrijf ik hoe de hechting verloopt en hoe dit al start tijdens je zwangerschap. En je leest diverse tips om de hechting te bevorderen.

 

Hoe verloopt de hechting tijdens de zwangerschap?

Als je kindje in de buik groeit, kun je al een band vormen met elkaar. 

Dit kun je doen door fysiek contact te maken met je kindje, door je hand op de buik te leggen. Dat voelt je kindje. En als je wat verder bent in je zwangerschap en je je kindje voelt bewegen, zal je merken dat je kindje naar je hand toe beweegt. Dat is ook heel mooi om te doen voor je partner. Zo kan je partner ook al contact maken met je kindje.

Wat is veilige hechting?

Je kunt ook tegen je kindje praten, een liedje zingen of een verhaaltje voorlezen. Je kindje hoort zo jullie stem en op deze manier maak je al vroeg een verbinding met je kindje dat nog in je buik groeit. Je kindje voelt zich gezien en voelt dat er aandacht aan hem besteed wordt.

Je kunt lieve woordjes zeggen en vertellen dat je kindje welkom is en jullie naar hem/haar uitkijken. Dat jullie graag kennis willen maken met hem/haar. Je kunt vertellen dat je nu al van hem/haar houdt.

Er is natuurlijk ook continu interactie tussen jou als moeder en je kindje. Door de hormonen die vrijkomen, heeft dit een directe invloed op de ontwikkeling van de emotionele band tussen jou en je kindje.

Wees je ervan bewust dat je kindje alles voelt wat jij ook voelt. En dat je kindje daarin geen onderscheid kan maken tussen eigen emoties en jouw emoties. Alles wat jij voelt als moeder, voelt je kindje als eigen emoties. Voel jij verdriet of angst, benoem dit dan naar je kindje waarom je verdrietig bent en dat dit jouw emotie is. Scherm je kindje hiervoor af door dit te benoemen. Is er bijvoorbeeld iemand ernstig ziek of iemand overleden, benoem dat je verdrietig bent, maar dit niets met hem/haar te maken heeft. 

Hoe lang duurt het hechtingsproces?

Eigenlijk begint de hechting al vóór de zwangerschap. Want voor de zwangerschap is er vaak al een wens voor een kindje. De emotionele band van de ouders groeit. Ze kijken uit naar een zwangerschap en een kindje. Dat kindje mag deel gaan uitmaken van hun gezin.
Er ontstaat vaak een diepere verbondenheid en verlangen om voor elkaar en het toekomstige kindje te zorgen. 

Je praat samen over de wens om een gezin te stichten, het visualiseren hoe dat eruit ziet en nadenken over wat voor ouders ze willen zijn. 

Wat zijn de gevolgen van een minder goede hechting?

Is je kindje ongewenst of ongepland, dan kan dit invloed hebben op jullie hechtingsrelatie. Je kunt als ouder de zwangerschap of de komst van je kindje als last ervaren en je daardoor mogelijk minder goed hechten aan je kindje. Ook veel stress, financiële problemen of emotionele moeilijkheden kunnen invloed hebben op de hechting. 

Werk aan het opbouwen van een sterke band en zoek ondersteuning als je dat nodig hebt. 

Hoe kun je de hechting bevorderen bij je baby?

Na de geboorte gaat de hechting verder. Dan maken jullie echt kennis met elkaar, door middel van oogcontact, knuffelen, huid-op-huid-contact en het geven van aandacht en liefde. 

De hechtingsrelatie is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling en het welzijn van je kindje.

Zoveel mogelijk huid-op-huid contact is heel fijn voor je kindje en bevordert de hechtingsrelatie. Ook je kindje bij je dragen in een draagdoek/draagzak geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daarnaast is oogcontact erg belangrijk. Kijk je kindje aan als je tegen je kindje praat. Tijdens de borstvoeding of het geven van de fles is het belangrijk om oogcontact te maken. Leg je boek of telefoon even weg en zet de TV even uit. Als jij steeds wegkijkt, voelt je kindje zich afgewezen.

 

Wil jij de basis van veiligheid en vertrouwen voor je kindje vormen?

Download mijn e-book en krijg praktische tips die jij direct kunt toepassen.

Je gaat ermee akkoord dat je toegevoegd wordt aan mijn mailinglijst. Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven. Ik gebruik je e-mailadres niet voor andere doeleinden.