Het onderbewustzijn kan ons gedrag sturen door middel van automatische reacties en gewoonten die we hebben ontwikkeld door herhaalde blootstelling aan bepaalde situaties of stimuli.

Eigenlijk reageer je voor 95% vanuit je onderbewustzijn. Vanuit emoties, situaties en herinneringen die in je systeem zijn opgeslagen. Zonder het te weten en zonder na te denken reageer je al. We hebben vaak iets geprogrammeerd, zonder dat we ons daar soms bewust van zijn.

Deze gewoonten worden opgeslagen in het onderbewustzijn en kunnen ons gedrag beïnvloeden zonder dat we ons er bewust van zijn. Bijvoorbeeld, als we worden blootgesteld aan een bepaalde geur die we associëren met een bepaalde emotie, kan ons onderbewustzijn deze emotie oproepen en ons gedrag beïnvloeden zonder dat we ons bewust zijn van de oorzaak.

Geuren, beelden, geluiden en gevoelens kunnen dus direct iets oproepen vanuit ons onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn kan ook onze overtuigingen en attitudes vormen, die ons gedrag beïnvloeden zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Bijvoorbeeld, als we geloven dat we niet in staat zijn om iets goed te doen, kan dit ons weerhouden om nieuwe dingen te proberen of onze vorderingen te saboteren. Als je gelooft dat je zwangerschap niet goed zal verlopen, kan dit invloed hebben op je gemoedstoestand. Maar als je gelooft dat het wel goed zal verlopen, kan dit positieve invloed hebben. Zo kun je hier aan werken, zodat je je onderbewustzijn op een positieve manier kunt beïnvloeden.

Er zijn verschillende methoden en technieken die worden gebruikt om het onderbewustzijn te beïnvloeden. Enkele van de methoden die kunnen worden gebruikt zijn:

  1. Meditatie: Meditatie is een methode waarbij je je richt op het bewustzijn en waarbij je de aandacht verlegt van de externe omgeving naar de interne wereld. Hierdoor kun je het onderbewustzijn beïnvloeden door positieve affirmaties en visuele beelden.
  2. Visualisatie: Visualisatie is een techniek waarbij je je een beeld vormt van een gewenste situatie in de geest. Door in gedachten te visualiseren wat je wilt bereiken, stuur je signalen naar het onderbewustzijn om dit te bereiken.
  3. Neurolinguïstisch programmeren (NLP): NLP combineert psychologie, communicatie en persoonlijke ontwikkeling om het onderbewuste te beïnvloeden. Door taalpatronen en gedrag te veranderen, kun je het onderbewustzijn positief beïnvloeden.
  4. Positief denken: Positief denken en het aannemen van een positieve houding kan het onderbewustzijn ook beïnvloeden. Door je te richten op positieve gedachten kan je het onderbewustzijn aanzetten tot het aantrekken van positieve gebeurtenissen en omstandigheden.
  5. Neuro Emotionele Integratie (NEI): werkt vanuit het onderbewustzijn op basis van trillingen. Door onbewuste ervaringen bewust te maken, kun je zo een blokkade opsporen. Zo kun je deze emoties in je onderbewuste helen, zodat ze je niet meer in de weg staan.

Ik werk ook met o.a. de NLP en NEI methode in mijn sessies.