Van belang voor de sociale en emotionele ontwikkeling

“Hechting” kan in de context van een baby verschillende betekenissen hebben. Over het algemeen verwijst het naar het proces van het creëren van een band tussen de baby en de ouders of verzorgers. Dit proces begint direct na de geboorte en kan de eerste 1000 dagen van het leven van de baby voortduren.

Een sterke hechting tussen ouders en baby wordt beschouwd als essentieel voor de emotionele en sociale ontwikkeling van de baby. Het kan helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, het reguleren van emoties en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken aan het creëren van een sterke hechting met je baby, waaronder:

  1. Huid-op-huid contact: Het hebben van direct huid-op-huid contact kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van je baby, het stimuleren van de borstvoeding en het creëren van een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
  2. Responsieve verzorging: Het reageren op de behoeften en signalen van je baby, zoals huilen, kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een gevoel van veiligheid en verbondenheid.
  3. Oogcontact en spraak: Het maken van oogcontact en het spreken met je baby kan helpen bij de ontwikkeling van de taalvaardigheid en het creëren van een gevoel van verbondenheid.
  4. Rustige en geduldige aanwezigheid: Het gewoon aanwezig zijn bij je baby, zonder afleiding van bijvoorbeeld een telefoon, kan helpen bij het creëren van een gevoel van veiligheid en verbondenheid.

Het creëren van een sterke hechting met je baby is een persoonlijk proces en kan variëren van ouder tot ouder en van baby tot baby. Het kan ook afhangen van factoren zoals de gezondheid van je baby en jou als ouder, de omgeving en andere omstandigheden.

Hechting bij een premature baby is net zo belangrijk als bij een voldragen baby. Premature baby’s hebben echter vaak een intensieve medische verzorging nodig en brengen meer tijd door in de couveuse dan voldragen baby’s, waardoor de mogelijkheden voor direct huid-op-huid contact en andere vormen van hechting kunnen worden beperkt.

Toch zijn er manieren waarop jij kunt werken aan het creëren van een sterke hechting met je premature baby, zelfs als de baby nog in de couveuse ligt. Enkele suggesties zijn:

  1. Huid-op-huid contact: Zodra de medische toestand van de baby dit toelaat, kun jij beginnen met het geven van huid-op-huid contact, ook wel bekend als “kangoeroeën”. Je legt de baby op je blote borst, met een deken over jullie om warm te blijven. Dit helpt om de temperatuur van je baby te reguleren, de ademhaling te stimuleren en het biedt een gevoel van veiligheid voor je baby. Daarnaast stimuleert het de borstvoeding en het creëren van een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
  2. Oogcontact en spraak: Het maken van oogcontact en het spreken met je baby, zelfs als je baby nog in de couveuse ligt, kan helpen bij de ontwikkeling van de taalvaardigheid en het creëren van een gevoel van verbondenheid. Het creërt een gevoel van nabijheid tussen jou en je baby.
  3. Actieve betrokkenheid: Jij kunt betrokken blijven bij de zorg voor je baby door bijvoorbeeld te helpen met het verschonen van de luier, het geven van een badje en het bieden van troost. Soms kan het lastig zijn om je baby zo te zien en vooral dat er een medisch probleem moet worden opgelost, in plaats van dat je je baby ziet als een baby die liefde en verzorging nodig heeft. Door betrokken te zijn bij de dagelijkse zorg van je baby, zoals het verschonen van de luier, kan het helpen bij het opbouwen van een hechte band. 
  4. Geduld en begrip: Het kan moeilijk zijn om te zien dat je baby medische zorg nodig heeft en nog niet thuis kan zijn. Het is belangrijk om geduldig te blijven en te begrijpen dat het proces van herstel en ontwikkeling van je premature baby langer kan duren dan bij een voldragen baby. Gun je baby deze tijd, hoe moeilijk dit ook voor jou kan zijn. Maak gebruik van de tijd in de couveuse om te knuffelen. Hoewel de couveuse soms kan voelen als een belemmering voor hechting, kan het ook een veilige en comfortabele plek zijn voor je baby. Zachtjes de hand vasthouden of de voetjes vasthouden van je baby, of gewoon je hand op de couveuse leggen, kan een gevoel van nabijheid creëren.
  5. Ondersteuning: Het hebben van een steunnetwerk kan jou helpen bij het omgaan met de uitdagingen van je premature baby en je ondersteunen bij het werken aan het creëren van een sterke hechting met je baby. Zorg voor jezelf. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal, zodat je er goed voor je baby kunt zijn. Zoek steun van familie, vrienden en medische professionals en praat over je gevoelens en zorgen.

Het is belangrijk dat jij je als ouder niet ontmoedigd voelt door de uitdagingen van het creëren van hechting met je premature baby en dat je je gesteund voelt in dit proces. Met tijd, geduld en toewijding kun jij een sterke hechting tussen jou en je premature baby ontwikkelen.

Elke baby en elke ouder is uniek, dus het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jullie beiden. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en te blijven werken aan het opbouwen van een hechte band met je premature baby.