Een traumatische bevalling verwerken

 

Wat is een traumatische bevalling 

Een traumatische bevalling is een bevalling waarbij je als moeder emotioneel of fysiek ernstig lijdt of schade ondervindt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals complicaties tijdens de bevalling, medische ingrepen, langdurige pijn, onverwachte gebeurtenissen, het gevoel van controleverlies, slechte communicatie of gebrek aan ondersteuning tijdens de bevalling. De impact van een traumatische bevalling kan variëren, maar kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst, depressie, een negatieve kijk op toekomstige bevallingen en problemen op het gebied van hechting met je baby.

Symptomen traumatische bevalling

De symptomen van een traumatische bevalling kunnen variëren van persoon tot persoon. Herken jij één van onderstaande symptomen?

  1. Flashbacks of herbelevingen van de bevalling, waardoor je je opnieuw in de situatie voelt.
  2. Nachtmerries of slaapproblemen.
  3. Angstaanvallen of paniekaanvallen.
  4. Vermijding van gesprekken, gedachten, emoties, of situaties die verband houden met de bevalling.
  5. Gevoelens van verdriet, angst, woede, schuldgevoel of schaamte die gerelateerd zijn aan de bevalling.
  6. Gevoelens van onthechting van je baby.
  7. Concentratieproblemen of geheugenproblemen.
  8. Verhoogde prikkelbaarheid of onrust die je ervaart.
  9. Verlies van interesse in activiteiten die eerder plezierig waren.
  10. Problemen met het aangaan of onderhouden van relaties.
  11. Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn.

Het is vooral belangrijk dat jij je klachten niet wegwuift. Je hoeft je niet te schamen voor de klachten of gevoelens en emoties die je ervaart. Het is belangrijk je gevoelens uit te spreken, er iets mee te doen en eventueel hulp te zoeken als je er alleen niet uit komt. Juist nu kun je met goede begeleiding een oplossing vinden. Als je te lang wacht, kunnen je problemen groter worden. 

Traumatische bevalling verwerken 

Het is belangrijk om op je eigen manier om te gaan met de verwerking van een traumatische bevalling. Het verwerken van jouw traumatische ervaring is een persoonlijk proces, dus hierin dien je vooral te doen wat goed voor jou voelt. 

Het is in ieder geval belangrijk om je emoties te erkennen en niet weg te stoppen. (Door)voel je emoties en erken dat jij het recht hebt om verdrietig, boos of bang te zijn over wat er is gebeurd. 

Praat erover met je partner, je familie, vriendinnen of andere moeders (lotgenoten) die een soortgelijke ervaring hebben gehad. Door het delen van je ervaringen met anderen, kan het jou helpen bij het verlichten van je last en kun je hier steun en begrip uit halen. 

Schrijf je verhaal op. Schrijf je gevoelens op. Als het nog mogelijk is, houd een dagboekje bij met alle details, want deze vergeet je snel. Schrijf je gevoelens en gedachten op. Het kan je helpen met het leeg maken van je hoofd en het helpen ordenen van je gedachten. 

Neem de tijd om te herstellen. Traumatische gebeurtenissen hebben tijd nodig om te genezen. Geef jezelf deze tijd en ruimte, zowel fysiek als emotioneel. Wees mild voor jezelf en luister naar je lichaam en geest. 

Kom je er zelf niet uit of heb je behoefte aan professionele begeleiding, overweeg dan een therapeut in te schakelen. Een therapeut kan je helpen bij het verwerken van je emoties en het herstellen van je zelfvertrouwen. 

Zwanger na traumatische bevalling

Overweeg je een volgende zwangerschap, dan is het ook belangrijk voor dit proces om je gevoelens en emoties voor deze nieuwe zwangerschap te helen en ‘op te ruimen’. Zodat jij met een gevoel van zelfvertrouwen een nieuwe zwangerschap aan kunt gaan én je je eerder opgeslagen emoties niet (onbewust) doorgeeft aan je kindje (met NEI kun je dit op een hele vriendelijke manier oplossen, zonder veel praatsessies).

Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de ruimte voor dit proces.

Gevolgen traumatische bevalling als je het niet verwerkt

Als je je traumatische (beval)ervaring niet verwerkt, kan dit nog lang doorwerken en veel invloed hebben op je leven, voor je fysieke en emotionele welzijn.

Een traumatische bevalling kan leiden tot Posttraumatische stressstoornis (PTSS). Symptomen daarvan kunnen zijn: herbeleving van de traumatische gebeurtenis, vermijding van situaties die herinneringen aan de bevalling oproepen, negatieve gedachten en stemming, en overmatige prikkelbaarheid. 

Maar ook een postnatale depressie (PND) kan het gevolg zijn van onverwerkte traumatische ervaringen. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet, hopeloosheid, angst, vermoeidheid en verstoring van je relatie met je kindje. 

Angst en fobie: Een onverwerkte traumatische bevalling kan leiden tot angst voor toekomstige zwangerschappen en bevallingen, evenals specifieke fobieën, zoals een fobie voor ziekenhuizen of medische procedures.

Een onverwerkte traumatische bevalling kan leiden tot spanningen in de partnerrelatie. Het kan moeilijk zijn om emotioneel verbonden te blijven en begrip te hebben voor elkaars ervaringen en gevoelens.

Het kan gevolgen hebben voor toekomstige zwangerschappen en bevallingen, doordat je vertrouwen in je lichaam verminderd is. Het kan leiden tot angst voor herhaling van je traumatische ervaring en dat heeft mogelijk impact op je keuze voor verdere gezinsuitbreiding. 

Jij kunt ook andere klachten ervaren naar aanleiding van je onverwerkte traumatische bevalling. Dit kan persoon verschillen. Het is aan te raden om hulp te zoeken bij een professional om je traumatische ervaring te verwerken en de impact ervan te verminderen. Het is daarin belangrijk een persoon en methode te zoeken die bij jou past. 

Contact

Wil je weten wat ik hierin voor jou kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op, zodat ik je meer kan vertellen over de mogelijkheden en hoe ik werk. En natuurlijk kun jij al je vragen aan mij stellen.