De blauwdruk van je geboorte

– Gedrag heeft altijd een oorzaak. Wat is jouw imprint?

Iedereen heeft bij zijn of haar moeder in de buik gezeten tijdens de zwangerschap en is ooit geboren. Dat is ook ieders eigen verhaal en geen enkel verhaal is hetzelfde. Daarin ben jij helemaal uniek.

De periode van zwangerschap, geboorte en korte periode daarna, vormen de blauwdruk van jouw leven. Juist die vroege imprints vanuit de zwangerschap en geboorte vormen een basisprogramma dat je hele leven actief blijft. De manier waarop jij geboren wordt, bepaalt hoe jij omgaat met emoties, relaties en hoe jij in het leven staat. Maar ook hoe jij en jouw lichaam reageert in bepaalde situaties en welke patronen een rode draad vormen in jouw leven. Iedere zwangerschap en geboortepatroon brengt zijn eigen kenmerken met zich mee. Jij kunt hierdoor belemmeringen ervaren.

Soms wordt een kindje op een geheel eigen manier geboren, bijvoorbeeld middels een stuitbevalling. Soms is het nodig tijdens een geboorte in te grijpen, bijvoorbeeld middels een inleiding, vacuümpomp of keizersnede. Anderzijds kan het gehele geboorteproces ook heel snel verlopen. De eerste periode na de geboorte is ook van invloed. Het maakt bijvoorbeeld uit of jij bij je moeder op de borst hebt gelegen of dat jij direct bent weggehaald bij je moeder, om bijvoorbeeld onderzocht te worden of in de couveuse moest. Misschien was je moeder onder narcose en heeft ze dit stuk gemist. Deze gebeurtenissen en emoties die jij voelde zijn allemaal opgeslagen in jouw lichaam en dit alles heeft invloed op hoe jij in het leven staat.

Je reageert vaak vanuit je reptielenbrein. Je reptielenbrein reguleert primaire emoties zoals angst en stress. Je reptielenbrein denkt niet na en kan niets onthouden. Maar als jij vaker in zo’n situatie komt, reageert je lichaam sneller op een situatie.  Als het gevoel of de ervaring ooit bedreigend was, zal je lichaam daar weer hetzelfde op reageren. Zo is gedrag (van een kind) niet vervelend, maar heeft het altijd een oorzaak. En door naar die oorzaak op zoek te gaan, kan de reden achter het gedrag gezien worden en nog belangrijker: erkend worden.

Welke behoefte schuilt er achter het gedrag? Je zult voortaan heel anders naar je eigen gedrag of dat van jouw kind kijken. Het is zo ontzettend waardevol voor jou of voor jouw kind om je geboorteverhaal te kennen en te begrijpen.

Voorafgaand aan de sessie Geboorte In Kaart wist ik niet goed wat ik kon verwachten.

Ik ging er open in. Ik liep al ongeveer vanaf mijn elfde tegen dingen aan in mijn leven, zoals zelfbeschadiging, problemen op school en in de thuissituatie liep het allemaal niet lekker.

De sessie was best intens, maar op een fijne manier. Het kwam allemaal best wel even binnen.

Op sommige momenten kreeg ik wel een beetje een brok in mijn keel. Maar er vielen best wel wat puzzelstukjes op zijn plek en het heeft me antwoorden gegeven op bepaalde dingen. Het is me nu duidelijk geworden waarom ik zo reageer in bepaalde situaties. Nu kan ik me beter aanpassen aan bepaalde situaties qua gedrag.

Bijvoorbeeld: in mijn vriendengroep stel ik me meer open. Nu trek ik meer mijn eigen plan en pas ik me minder aan aan anderen. Ik doe wat voor mij goed voelt. Dat gebeurt soms onbewust, soms bewust.

De sessie was een hele fijne ervaring. Lisette kon alles goed uitleggen. Het was best wel op een rustgevende manier en ik voelde me op mijn gemak.

Eigenlijk zou dit heel fijn zijn voor jongeren die tegen problemen aanlopen in het leven, om antwoorden te krijgen op bepaalde dingen waarvan ze niet weten waar de oorzaak zit.

Layla Peek

Herken je dit?

Jij of je kind: 

 • Ervaart het leven als een strijd;
 • Voelt je in de steek gelaten of buitengesloten;
 • Kan helemaal overstuur raken zonder direct aanwijsbare reden;
 • Heeft een onverklaarbaar schuldgevoel;
 • Heeft moeite met het vinden van je eigen plek;
 • Kiest moeilijk voor zichzelf;
 • Voelt zich verloren of eenzaam en hebt vaak een ander nodig om je aan op te trekken;
 • Doet dingen graag op jouw manier en kunt daarin bepalend zijn naar anderen;
 • Heeft aansporing nodig om aan iets te beginnen;
 • Heeft vaak een ander nodig om je aan op te trekken;
 • Kan claimend zijn;
 • Heeft een enorme drang om gezien te worden, maar bent ook bang om zichtbaar te zijn;
 • Voelt zich geremd of ervaart de verkeerde richting op te gaan;
 • Heeft moeite met het aangeven van je eigen grenzen;
 • Ervaart een nieuwe uitdaging als beklemmend of hebt moeite met het nemen van een ‘nieuwe stap’ in je leven. Je blijft graag in je comfortzone;
 • Voelt zich vaak opgejaagd en nerveus en wilt alles zo snel mogelijk doen en het gevoel het allemaal zelf te moeten doen;
 • Heeft moeite met het afscheid nemen.
 • Matcht af en toe niet met je kind. Je bent het niet met elkaar eens of ligt niet op één lijn. Het contact verloopt daardoor soms moeizaam, terwijl je niet begrijpt hoe dat kan.

Dit is een kleine greep uit de situaties. Ik kan met elke geboorte aan de slag. Twijfel je of wil je meer weten. Neem contact met mij op.

Wat heeft jou gevormd tot wie je bent?

Je karakter wordt grotendeels bepaald door jouw eerste imprints die tijdens de zwangerschap en geboorte ontstaan. Het is heel fascinerend door vanuit de geboortepsychologie te kijken naar hoe jij gevormd bent en hoe jij je ontwikkelt in je leven.

Al je ervaringen heb je opgeslagen in je onderbewustzijn. Hoe jij reageert in stressvolle situaties is daardoor volledig terug te herleiden naar je geboorte. Dit gebeurt onbewust, omdat we voor 95% uit ons onderbewuste handelen. Voordat je na kunt denken, heb je al gehandeld.

Door jouw herinneringen en emoties uit jouw onderbewustzijn weer bewust te maken en te herleiden naar jouw geboorte, kun jij gedrag verklaren. Het zal glashelder voor je worden en je zult vanuit meer bewustzijn handelen.

Een paar voorbeelden: 

 • Afscheid nemen is moeilijk voor jou of je kindje. Het loslaten van mama (of papa) is enorm lastig.
 • Je houdt er niet van om onderbroken te worden.
 • Je bent snel overprikkeld, hebt een hoge spierspanning en bent altijd alert. Het is voor jou moeilijk om jezelf te kalmeren.

Ik heb hiervoor een speciale opleiding gevolgd vanuit de geboortepsychologie waaruit deze geboortepatronen ontstaan zijn. Deze geboortepatronen zijn opgesteld naar aanleiding van talloze onderzoeken, waarbij o.a. psychotherapeuten hebben meegewerkt.

Er is met duizenden mensen gewerkt, die allemaal dezelfde patronen lieten zien in hun leven. Deze patronen zijn daarmee gekoppeld aan bepaalde geboorte ervaringen.

Het zal jou heel veel inzicht geven en je zal versteld staan van wat er uit naar voren komt. Je kunt hiermee jouw probleem bij de wortel aanpakken. Als je dit voor/met je kind doet, kom je dichter bij je kind te staan, omdat je de behoefte van je kind begrijpt.

Doordat ik erg ziek werd tijdens mijn eerste zwangerschap, moest mijn dochtertje met 32 weken geboren worden. Een pittige tijd, zeker omdat ze 5 weken in een ziekenhuis moest verblijven. Je wordt geleefd en je zit in spanning, zeker omdat er risico’s zitten aan een vroeggeboorte. In de afgelopen jaren heeft dit met regelmaat mij achtervolgd. Hoe zal ze zich ontwikkelen, heeft ze last gehad van de tijd dat ze in het ziekenhuis lag? Zijn we goed gehecht? Dit waren vragen die ik mijzelf regelmatig stelde.

Dit waren voor mij redenen om contact op te nemen met Lisette. Lisette is een fijn persoon en ze stelt goede en open vragen. Ze daagde mij uit om dieper in te gaan op de vragen die ze mij stelde. Ik durfde mijzelf kwetsbaar op te stellen. Door de open, oprecht betrokken houding van Lisette, was ik mijzelf. Ik zou Lisette dan ook zeker adviseren bij anderen.

Afscheid nemen is een thema bij mijn dochtertje en mij. Dit vinden wij beiden lastig. In het gesprek werd stil gestaan bij de periode tussen de geboorte en het moment dat ik mijn dochter weer te zien kreeg. Hier zat 7,5 uur tussen. Mijn dochtertje lag in de couveuse en ik was erg ziek en ondertussen ook nog naar OK geweest. Ik weet nu waarom dit thema zo speelt bij ons. Van Lisette heb ik fijne praktische tips gekregen om met dit thema bezig te zijn. Het mooie is dat ik meteen verschil merk. Doordat ik hier bewust van ben geworden, heb ik meer rust gekregen in het afscheid nemen en zie ik dat mijn dochtertje makkelijker naar school gaat of bij een kindje thuis gaat spelen. Ik ben heel erg dankbaar voor deze inzichten. Ik raad iedereen aan om de geboorte in kaart te laten brengen.

Sandra Hofmans

Lieve Lisette.

Graag wil ik je bedanken voor de fijne behandeling van mijn kleindochter,

Met haar kwam ik bij jou voor een sessie van Wonderwissel.

We werden zo lief en vriendelijk ontvangen, zodat ik zag dat mijn kleindochter meteen op haar gemak was.

Je hebt lang met haar gesproken, ik heb mij in de relaxruimte gezet.

Mijn kleindochter heeft een fijn gesprek met je gehad, ze was erg moe na die tijd en sprak weinig in de auto tijdens de terugreis. Later vertelde ze dat je erg begripvol was en dat zij zich helemaal vrij voelde om te praten.

Voor haar is er veel duidelijk geworden, over haar handelen naar anderen en anderen naar haar. Ze slaapt beter en ik zie dat ze meer rust in de ogen heeft.

Daarom wil ik je, Lisette, heel graag bedanken en heel veel succes verder wensen met je praktijk.

Ik hoop dat vele mensen de weg naar Wonderwissel kunnen vinden, het zal veel duidelijkheid geven.  

Met vriendelijke groet,

Een zeer tevreden iemand,

Adéla

Adéla

Jouw unieke verhaal

 

Jouw unieke geboorteverhaal in kaart brengen kan met een sessie Geboorte In Kaart. Het levert jou op dat je je bewust bent van jouw blauwdruk, hoe jij in het leven staat en welke imprints jij hebt meegekregen tijdens jouw zwangerschap en geboorte en de korte periode na je geboorte. Het is heel waardevol om dit verhaal van jezelf te kennen én te begrijpen.

We gaan tijdens de sessie aan de slag aan de hand van foto’s van geboortepatronen, vragenlijsten en jouw kwaliteiten. Een sessie Geboorte In Kaart kan voor iedereen, ook voor je kindje. Geschikt vanaf ongeveer de basisschoolleeftijd (4 jaar). Als je kindje nog niet in staat is dit zelf te doen, kan dit met één of beide ouders gedaan worden.

Je helpt je kindje zich los te maken van spanningen en patronen die gevormd werden tijdens deze pre- en perinatale periode. Baby’s van wie het geboorteverhaal wordt gezien, kunnen de spanning die vaak uitmondt in angst, ongeduld, huilen, moeilijk slapen etc.  beter van zich afzetten.

Neem vrijblijvend contact met me op als je meer wilt weten.

Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik verwachten als ik jouw hulp inschakel?

We gaan samen aan de slag om jouw geboorte in kaart te brengen. Dit doen we in een sessie van 2 uur. Hier nemen we uitgebreid de tijd voor. Jouw onderbewustzijn heeft alles opgeslagen. Ook jouw vroegste ervaringen in jouw leven. Door inzicht te krijgen in jouw zwangerschap en geboorte, kun je veel gedrag herleiden en worden veel dingen uit jouw dagelijks leven herkenbaar vanuit jouw blauwdruk van hoe jij ter wereld bent gekomen. Door aan te slag gaan met deze mooie methode vanuit de geboortepsychologie, pak je jouw issue bij de kern aan in plaats van symptomen te bestrijden.

Na de sessie geboorte in kaart, kunnen we een sessie behoefte in kaart doen van 1 uur.

Je krijgt een uitgebreid verslag thuisgestuurd dat je kunt gebruiken als naslagwerk. 

Daarna doen we een nabespreking, dat kan telefonisch of via Zoom.

Mogelijk ervaar jij klachten of patronen in jouw leven die onverklaarbaar zijn. Na deze sessies zal je hier heel anders naar kijken. Er zullen heel veel puzzelstukjes op zijn plek vallen voor je. En door dit bewust te maken is er verandering mogelijk en zal je versteld staan wat het jou oplevert. 

In overleg kun je in twee termijnen betalen.

 

Kan ik ook losse uren coaching bij jou aanvragen?

De sessie Geboorte In Kaart is een uitgebreide sessie. Dat kan niet in een uur, omdat we uitgebreid de tijd nemen voor jouw geboorte of de geboorte van jouw kindje. 

Als je een losse sessie wilt, kun je een Baby & Kind sessie boeken. In deze sessie komt je geboortepatroon niet aan bod.

 

Worden afspraken vergoed door de zorgverzekering?

Afspraken worden niet (ook niet deels) vergoed door de zorgverzekering. Dit omdat ik vrij wil blijven om mijn eigen keuzes te maken waarin ik me wil blijven ontwikkelen, zodat ik jou het beste kan blijven bieden. Daarbij wil ik niet vastzitten aan regelgeving of eisen daarin die jou wellicht niet ten goede komen.

Als je in loondienst werkt, kun je met je werkgever overleggen of je aanspraak kunt maken op een budget dat beschikbaar is voor coaching en/of persoonlijke ontwikkeling. 

Benoem bij je werkgever wat de reden is dat je dit wilt en wat het jou kan opleveren. Voor je werkgever zal dit dan ook alleen maar in het voordeel werken als jij beter in je vel zit.

In overleg kun je in twee termijnen betalen.

 

Ik twijfel. Kan ik met jou overleggen over wat ik moet doen?

Uiteraard! Ik denk graag met je mee, zodat ik jou op de best mogelijke manier kan helpen en bekijken wat op dit moment het best passend voor je is.

Neem contact met me op via de contactmogelijkheden op mijn website.

 

Wat als ik dingen niet meer kan nagaan bij mijn ouders?

Dat is jammer, maar besef je ook dat jouw onderbewustzijn alles weet. Jouw celgeheugen heeft alles onthouden en opslagen en juist door aan de slag te gaan met de fotokaarten spreek je jouw celgeheugen aan. 

Ik ken mijn geboorteverhaal al. Is een Geboorte In Kaart sessie dan nog zinvol?

Ook als je al het nodige weet van je zwangerschap en geboorte kan dit een mooie aanvulling zijn. We gaan diep in op de bijbehorende patronen en kenmerken van jouw geboorte en bekijken welke behoefte er onder jouw gedrag schuilgaat. Je zwangerschap en geboorte vormen een blauwdruk voor je leven. Hierdoor zal je heel anders naar je gedrag kunnen kijken en dat is zo ontzettend waardevol. 

Ik wil het graag, maar vind het best spannend.

Dat is heel normaal en iets dat ik vaak hoor. Het gaat ook om hele gevoelige punten van jou, iets waar je misschien al lang mee worstelt of tegenaan loopt en dat is soms best spannend om die ‘aan te kijken’. Maar alleen als jij bereid bent om deze stap te zetten, zal er verandering kunnen optreden. Voor mij geldt altijd: als het goed voelt, wil ik ervoor gaan. En vaak hoor ik terug dat als men eenmaal begonnen is, het juist heel fijn is en rust geeft.

Ga bij jezelf na of jij er klaar voor bent. Maar besef daarnaast ook dat er alle ruimte is om jouw proces op jouw tempo te doorlopen. 

Heb je een andere vraag?

Neem gerust contact met me op via het contactformulier of de contactgegevens die op mijn website vermeld staan.