Wat veel mensen niet weten is dat ze zelf direct invloed kunnen uitoefenen op een bepaalde stemming of gevoel. Het klinkt en voelt misschien vaak alsof het je overkomt. Alsof je niets aan kunt doen. Alsof je er geen invloed op kunt uitoefenen. Maar dat is niet zo. Jij kunt daar wel degelijk zelf invloed op uitoefenen.

En wat je stemming of gevoel ook is. We zullen allemaal herkennen dat het ons wel eens overvalt en dat je je even niet zo fijn voelt. Het verdriet overvalt je. Je voelt je opeens angstig. Of je voelt je onzeker door of in een bepaalde situatie.

Hier kun je verandering in aanbrengen, door dat gevoel en het gedrag te sturen. Dat begint al bij bewustwording dát je dit gedrag of gevoel niet prettig vindt en het graag wilt veranderen.

Het gedrag is namelijk NIET onbestuurbaar. Je kunt het wel degelijk sturen als je het op de juiste manier doet. En als je het herhaaldelijk doet. Want herhaling is wel belangrijk, om je onderbewuste hierin te trainen. Dus herhaling is key!

Besef je goed; als je niet meer sport, zullen je spieren ook verslappen. Dus ook hier is het van belang om het met regelmaat bewust toe te passen. Het gaat niet vanzelf.

Maar je kunt jezelf een simpele manier aanleren om direct invloed te hebben op je stemming of je gevoel. Dat betekent dus dat je die ongewenste stemming of gevoel kunt veranderen naar een gewenste stemming of gevoel. Hoe fijn is dat. Je hoeft je niet meer te laten beïnvloeden en het gevoel te hebben dat het je overkomt of dat je er niet meer uit komt. Nee, jij wordt je eigen baas over je eigen emoties en gevoelens.

Hoe doe je dat dan?

Ankeren is eigenlijk niets anders dan dat er een bepaald gevoel naar je hersenen gaat bij het zien, horen, voelen, ruiken of proeven van een bepaald iets.

Je hoeft maar naar buiten te lopen of je wordt overladen door prikkels en signalen. En zelfs ook in je huis is dit al het geval. Denk aan het piepen van de oven: dan weet jij dat het eten klaar is. Bij het gaan van je wekker weet jij: ik moet opstaan. Bij het horen van een toeter van een auto weet jij: ik moet even opletten. Bij het dichtgaan van de spoorbomen weet jij: ik moet stoppen want er komt een trein. Dit zit allemaal geankerd in je systeem. Het roept direct een bepaald gevoel bij je op en je weet wat te doen.

Ankeren is een klassieke conditioneringstechniek. En Pavlov is de grondlegger van de conditioneringsmethode. Mogelijk ken je wel het experiment van Pavlov met de honden. Hij ondervond dat honden beginnen te kwijlen als ze eten krijgen aangeboden. Door hiermee te experimenteren begon hij een geluidssignaal toe te voegen en daarna de honden te voeren. Na een paar keer hadden de honden het door en begonnen ze al te kwijlen bij het geluidssignaal. Omdat ze wisten; nu volgt er eten. Na een tijd zit dit in je systeem en zal alleen het horen van het geluidssignaal al die positieve stemming (dus in dit geval dat de hond weet dat hij eten krijgt) oproepen.

Dit is een duidelijk voorbeeld waarbij het positieve signaal direct gekoppeld wordt aan het eten.

En zo kun je dit zelf ook doen. Door een positief signaal bij jezelf te gebruiken en direct de gewenste op te roepen.

De stappen die je doorloopt om je ongewenste gevoel te veranderen zijn:

  1. Je beeldt je een situatie in waarbij jij je optimaal voelde. Je voelde je blij, gelukkig en alles wat voor jou bijdraagt aan een vrolijk gevoel. Dit gevoel maak je heel groot en nog groter.
  2. Op het moment dat het optimale gevoel voor jou als een hoogtepunt voelt, het niet groter kan: anker dan het moment door een voor jou gewenste plek op je lichaam aan te raken. Dit kan je hart zijn, maar ook je hand of een andere plek.
  3. Nu heb je je vrolijke en positieve stemming op een bepaalde plek geankerd. Weet dat je hier nu altijd naar terug kunt door dit te herhalen. En herhaling is belangrijk om jezelf te blijven trainen hierin. Pas het een paar keer per dag toe.
  4. Als je het blijft toepassen en ook op voor jou gewenste momenten (dus dat je stemming en emoties je overvallen), zul je na verloop van tijd merken dat je positieve stemming heel snel opgeroepen kan worden.

Tegenwoordig anker ik zelf met essentiële oliën en ik merk dat dit nog krachtiger werkt. Ik doe dit bijvoorbeeld voor mijn werkdag door mijn intentie te zetten wat ik vandaag wil doen en ik koppel deze intentie aan een bepaalde geur, dat direct focus in mij oproept.

Zo kan ik me voor langere tijd focussen, productief werken en mijn doelen bereiken.

Ben jij nieuwsgierig wat essentiële oliën voor jou kunnen betekenen?

Klik dan hier en lees erover.