Slapen en een goede nachtrust voor jou en je kindje

 

Een goede nachtrust is belangrijk. Baby’s kennen nog geen dag- en nachtritme en dus verstoort dat ook enigszins jouw nachtrust als jonge ouder. Maar soms is er meer aan de hand en komt je baby moeilijk in slaap. Er kan veel onrust zijn of veel huilen, waardoor er nog meer onrust ontstaat.  

Onrust, slecht slapen en huilen

En wellicht bij jou als ouder wel frustratie dat je kindje niet wil slapen. Je probeert mogelijk van alles om je kindje rustig in slaap te laten vallen.

Maar als er onrust in het lijfje zit van je kindje, zal dat niet direct bijdragen om rustig in slaap te vallen. Je kunt je voorstellen dat als jij zelf ergens over piekert, je ook niet kunt slapen. Je blijft maar in je hoofd malen en nadenken en mogelijk word je er ’s nachts wel wakker van, omdat je je ergens zorgen over maakt. Je baby kan nog niet denken, maar het lijfje kan wel onrust voelen.

En als jij onrustig bent, slecht slaapt en radeloos bent wat je kunt doen om je kindje te helpen lekker te slapen, kun je je voorstellen dat dat niet bijdraagt aan een goede nachtrust.

Ook het slapen overdag kan lastig zijn en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel dat lastig te doorbreken is. Je baby krijgt een slaaptekort doordat het niet in slaap kan vallen en raakt nog vermoeider en jij raakt misschien geïrriteerder hierdoor. Dat draagt allemaal natuurlijk niet bij aan die rust en ontspanning die je zo graag wilt creëren.

 Vaak is er sprake van onrust in het lijfje van je baby en die onrust komt ergens vandaan. Er kan sprake zijn van lichamelijke pijn door iets dat met de geboorte ontstaan is. Bijvoorbeeld doordat de baby klem heeft gezeten of doordat de baby met de vacuümpomp is geboren of er hard getrokken is. Dat kan nog weken na de geboorte doorwerken en leiden tot lichamelijke pijn.

Maar er kan ook sprake zijn van een emotionele oorzaak. Door een situatie in de zwangerschap of misschien wel bij de geboorte kan dat zijn ontstaan. Iets waar jij mogelijk helemaal niet bij stilstaat of over nadenkt. Maar wat voor een baby een grote bron van onrust kan zijn. En dit hoeft niet eens een hele grote situatie geweest te zijn. Het kan ook een moment geweest zijn dat jij stress hebt gevoeld die jouw baby dan ook voelt.

Of dat je baby na de geboorte bij jou is weggehaald voor een kort(er) of lang moment. Dat is heel stressvol, want mama is letterlijk kwijt en je baby weet niet waar je bent en wanneer je weer terugkomt. Dit kan letterlijk een gevoel van doodsangst zijn, waardoor je baby ontzettend onrustig wordt als jij de kamer uitloopt. Want je baby geeft daarmee een signaal af dat hij je nooit meer wil laten gaan. Iedere keer dat je gaat, zal je baby weer teruggaan naar die eerste ervaring dat hij alleen is gelaten en er alles aan doen dat niet nog eens te voelen. Met als gevolg: huilen. Want huilen is het enige communicatiemiddel dat je baby heeft. Door hierop interactief te reageren zal je baby zich veilig voelen. Blijf je weg, zal de stress in het lijfje nog hoger worden. En doe je dit keer op keer zal je baby geen signaal meer laten horen, omdat het weet dat er niet op het signaal gereageerd wordt. Met als gevolg dat die stress in het lijfje oploopt en blijvende gevolgen kan hebben.

Maar is er in de zwangerschap of bij de geboorte iets anders aan de hand geweest, dan kan dat ook stress en onrust opleveren voor je baby. Als jij geen stress hebt ervaren, kan dit voor je baby bij de geboorte op een bepaald moment wel zo zijn geweest.

Want alles wordt opgeslagen in het lijf, ook al bij jonge baby’s. En juist ook al vanuit de zwangerschap. Een emotionele oorzaak dus. En soms onverklaarbaar.

Door uit te testen met de biotensor kunnen we bij de kern komen van de oorzaak. Eigenlijk kun je dat vergelijken met een ui afpellen, waarbij je laagje voor laagje naar de kern gaat. En met een biotensor werkt dat heel vriendelijk en simpel. Er kan al na één sessie heel veel verlichting zijn bij je baby.

Het is nog een vrij onbekende methode om te werken met NEI (Neuro Emotionele Integratie) waarbij je dus uittest met een biotensor. Maar juist zo krachtig en mooi om hiermee te kunnen werken met baby’s. Het is zo’n ontzettend mooie manier om hier verlichting te brengen voor je baby en dus ook voor jou. Het geeft je antwoorden die je normaal gesproken niet zou weten.

Wat mij daarnaast heeft geholpen is mijn kindjes dicht bij me dragen in een draagdoek (of een draagzak). Zo voelt je kindje jouw nabijheid, veiligheid, warmte en hoort je hartslag. Voor een baby niets fijner dan dat! En jij hebt je handen even vrij om wat te kunnen doen. De beweging is vaak ook erg fijn voor een baby, want in de buik voelen ze ook constant jouw bewegingen. Vaak kon ik mijn kindje dan overleggen in bed als ze in diepe slaap zijn.

Wil je meer weten of een sessie boeken voor je kindje: kijk dan even hier.